Kwetsbaarheid als bron van kracht
We willen meestal niets weten van zware gevoelens, we vluchten in allerlei activiteiten. We doen vóórkomen dat het goed gaat. Dat kost bakken energie. Minder bang zijn voor natuurlijke schommelingen in onze stemming, maakt dat we eerder weten te reageren op wat er in ons leeft. Het zijn allemaal natuurlijke processen, de ups en downs van het bestaan. Waarom niet gehoor eraan geven, de volgende dag ziet er alweer heel anders uit, juist als je je gevoelens laat zijn. Stemmingswisselingen zijn normaal. Er zit zelfs iets moois in. Als je je kwetsbaarheid durft te voelen, ben je meer open, je bent dan ook meer open voor de mooie dingen van het bestaan. Je kunt genieten van kleine dingen, de eerste lentebloemen, een warme regenbui, de ontspanning in de warme beschutting van je bed.
Niet-accepteren is lijden
Veel van ons lijden heeft te maken met het niet accepteren van wat is. We accepteren onszelf niet, onze gevoelens niet, onze omstandigheden niet. We maken ons druk terwijl dat helemaal niet nodig is. "De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest," is een gezegde dat maar al te waar is.
De kracht van het alleen kunnen zijn
Alleen zijn heeft al gauw een slechte associatie, we hebben er een negatief oordeel over. Maar wie niet alleen kan zijn, mist een heleboel. In het alleen zijn met jezelf, op je kamer, in de natuur, of bezig met je hobby, kom je als vanzelf in contact met jezelf. Vaak ontstaat er vrede en harmonie, als (storende) invloeden van buitenaf wegvallen. Voor alles is een tijd. Er is een tijd om samen te zijn met degenen van wie je houdt, of met wie je samenwerkt, er is een tijd om gezelligheid op te zoeken, er is een tijd om actief te zijn en de wereld in te stappen, maar dan komt er een moment dat dit alles je niet kan geven wat je nodig hebt. Als je dan je terug kunt trekken, een time out nemen, dan herstel je de harmonie. In het alleen zijn kun je zowel ontladen als opladen. Als alleen zijn je vriend wordt, dan heb je een krachtig element in je leven. Wát er ook gebeurt, je kunt op jezelf terugvallen. Je kunt je eigen beste vriend zijn. Je staat sterk.
Gelukkig zijn is een kunst
De kunst van het gelukkig zijn is te leren. Minder kritisch zijn naar jezelf toe en naar je omgeving helpt reuze. Genieten is een zintuig dat te ontwikkelen is. Tel je zegeningen, het zijn er vele.
Het vermogen tot genieten
Een belangrijk vermogen is het genietvermogen. Cultiveer het. Genieten kost niks, het is de beste remedie tegen stress.
Dynamiek
We denken bij dynamiek al gauw aan actie, een dynamisch persoon is een actief persoon. In de muziek betekent dynamiek het verschil tussen hard en zacht, rustig en dynamisch/energiek. Dat maakt het interessant. Zo is het ook in een mensenleven. De afwisselingen, de verschillende kleuringen, extravert en dan weer introvert, krachtig en kwetsbaar, dát maakt een compleet leven.